20.7 C
Amsterdam

Europese Commissie start procedure tegen België om aanpak racisme

Lees meer

De Europese Commissie is een zogenoemde ‘inbreukprocedure’ tegen België gestart.

De Europese kaderregels over de strafrechtelijke bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat zouden niet volledig en correct in nationale wetgeving zijn omgezet. Dit schrijft de Belgische krant de Standaard.

Het Europese kaderbesluit, dat uit 2008 dateert, moet garanderen dat lidstaten ernstige racistische en xenofobe uitingen strafbaar stellen via ‘doeltreffende, proportionele en afradende strafrechtelijke sancties’.

Volgens de Europese Commissie zijn deze kaderregels in de Belgische nationale wetgeving niet voldoende geïmplementeerd, zodat België niet kan garanderen dat ‘haatmisdaden doeltreffend en adequaat worden vervolgd’.

Behalve tegen België is de Europese Commissie ook een inbreukprocedure begonnen tegen Bulgarije, Polen, Zweden en Finland, omdat zij het kaderbesluit niet volledig of correct zouden hebben geïmplementeerd.

Via een inbreukprocedure kan de Europese Commissie een lidstaat alsnog dwingen zich aan EU-wetgeving te houden. Recente inbreukprocedures die veel aandacht trokken waren die tegen Polen en Hongarije, vanwege schendingen van de rechtsstaat en de onafhankelijke rechtspraak.

Ook tegen Nederland dreigt zo’n procedure. De Europese Commissie moet kijken naar de mogelijkheid om een strafprocedure aan te spannen tegen Nederland vanwege de toeslagenaffaire, vindt D66-Europarlementariër Samira Rafaela.

- Advertentie -