2.2 C
Amsterdam

Europese primeur: zwarte acteur speelt Jezus

Lees meer

Volgende week komt The New Gospel uit van de Zwitserse regisseur Milo Rau. Deze film is een moderne bewerking van het evangelieverhaal, met de Kameroense activist Yvan Sagnet als Jezus.

The New Gospel is opgenomen in Zuid-Italiaanse stadje Matera. Hier hebben ook regisseurs Pier Paolo Pasolini en  Mel Gibson hun Jezusfilms geschoten. Met zijn witte grotwoningen en smalle straatjes lijkt Matera een beetje op het Jeruzalem van tweeduizend jaar geleden.

In deze film vraag Rau zich af: Wat als Jezus in de 21ste eeuw zou leven? Wat zou hij prediken en wie zouden zijn volgelingen zijn?  Hij voert Jezus op als een sociale activist die opkomt voor de rechten van de illegale arbeiders, waaronder veel vluchtelingen uit Afrika die nergens heen kunnen.

Veel echte vluchtelingen, activisten en burgers van Matera spelen mee in de film, die 1 april in première gaat.

‘Wat mij het meest gelukkig maakt, is dat de film effect heeft’, zegt Rau. Inmiddels zijn rond Matera de eerste huizen opgericht waar de hoofdrolspelers die dakloos waren nu in waardigheid leven. Rau: ‘En dat met steun van de katholieke kerk!’

Het is de eerste keer dat een zwarte Jezus in een Europese film speelt. In de Verenigde Staten is een zwarte Jezus echter geen nieuw fenomeen. Zo is vanaf 2014 de Amerikaanse sitcom Black Jesus te zien. Deze serie speelt zich af in de huidige tijd. Jezus woont in Compton, een stad in de rook van Los Angeles, en probeert met zijn kleine schare discipelen liefde en compassie te verspreiden in de buurt.

- Advertentie -