16.2 C
Amsterdam

Eurovisie Songfestival: Israël uitgejoeld, maar wel grote kanshebber

Lees meer

Toen de Israëlische zangeres Eden Golan gisteren in het Zweedse Malmö haar lied Hurricane ten gehore bracht op het Eurovisie Songfestival werd ze uitgejoeld door mensen in het publiek, die ‘Free Palestine‘ scandeerden. Maar ze is wel de grote kanshebber om te winnen.

De komst van Eden Golan naar het Eurovisie Songfestival is omstreden. Rusland wordt vanwege de inval in Oekraïne in 2022 nu voor de derde keer geboycot, maar Israël is nog steeds welkom, ondanks het feit dat er sinds 7 oktober meer dan 34.000 Palestijnen in Gaza zijn vermoord.

Critici vinden dat de organisatoren van het Eurovisie Songfestival een dubbele maat hanteren, omdat Palestijnse levens blijkbaar minder waard zijn dan Oekraïense levens. Niet alleen in de zaal lieten fans hun ongenoegen over de deelname van Israël blijken, maar ook buiten het gebouw. Volgens schattingen van de politie in Malmö demonstreerden er gisteren ruim 10.000 mensen.

Uit een peiling van EenVandaag blijkt bovendien dat een op de tien fans van het Eurovision Songfestival dit jaar niet kijkt, vanwege de deelname van Israël.

Maar ondanks alle kritiek is de Israëlische Eden Golan nu een grote kanshebber, aldus het Parool. Op social media circuleren de mogelijke resultaten van een uitgelekte stemming van de Italiaanse televote. Wat blijkt? Maar liefst 39,3 procent van de Italianen stemde naar verluidt op Israël. Onze Joost Klein eindigt op de tweede plaats, met 7,3 procent van de stemmen. Gokkers zetten nu massaal in op Eden Golan.

- Advertentie -