21.4 C
Amsterdam

Ex-adviseur Trump: winst Biden slecht voor Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië

Lees meer

Een overwinning van Donald Trumps Democratische uitdager Joe Biden is slecht nieuws voor autoritaire leiders in het Midden-Oosten. Dat stelt Kirsten Fontenrose, een voormalige topadviseur van Trumps Nationale Veiligheidsraad.

‘Elk land waarvan de leiders nauwe banden hebben met de huidige president (Trump, red.), zal in de kou komen te staan ​​als Biden aantreedt. Ik denk dat dat Egypte zal zijn, misschien Turkije, zeker Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten’, zegt Fontenrose tegen de Britse krant the Financial Times.

Donald Trump is trots op zijn goede banden met Erdogan en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, onthulde journalist Bob Woodward vorige week. Biden leverde juist felle kritiek op Erdogan en zei de Turkse oppositie te zullen steunen.

Hoewel Trump hoog opgeeft van zijn goede persoonlijke band met Erdogan, overwegen de Verenigde Staten luchtmachtbasis Incirlik te verlaten. De luchtmachtbasis zou dan van Turkije naar de VAE moeten verhuizen. Hiervoor onderhandelen de Amerikanen op dit moment met Mohamed bin Zayed, kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten.

- Advertentie -