13.8 C
Amsterdam

‘Facebook was laks in terugdringen hate speech tegen Indiase moslims’

Lees meer

De Indiase tak van Facebook liet steken vallen bij het terugdringen van hate speech en opruiende berichten tegen Indiase moslims. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press, dat interne documenten in bezit heeft.

Hieruit blijkt dat het sociale medium zeker al jaren op de hoogte is van moslimhaat in India, maar niet rechtlijnig hiertegen optrad – vooral wanneer leden van de nationalistische BJP van premier Narendra Modi betrokken zijn.

De gelekte documenten bevatten interne Facebook-rapporten over nepnieuws en hate speech waarbij Indiase moslims het lijdend voorwerp zijn. In sommige gevallen werden zulke berichten ‘aanbevolen’ door de algoritmes. Stafmedewerkers waren bezorgd hierover.

Facebook beschouwt India als een risicoland qua nepnieuws en hate speech. Zowel Hindi als Bengaals moesten prioriteit krijgen bij het modereren. Toch had Facebook onvoldoende moderators die deze talen machtig waren en hate speech en desinformatie in deze talen konden stoppen.

In een reactie laat Facebook weten aanzienlijk te hebben geïnvesteerd in technologie om hate speech in verschillende talen te vinden, waaronder Hindi en Bengaals. Dit zou hebben geleid tot een drastische vermindering van hate speech op Facebook in India: die zou dit jaar met de helft zijn afgenomen.

In India is al jaren sprak van verhevigde verbale en fysieke haat tegen moslims. Onlangs nog dwong een hindoe-nationalistische menigte in Madhya Pradesh, in het midden van India, een moslima gedwongen haar hoofddoek af te doen. De vrouw heeft geen aanklacht tegen haar belagers ingediend. Om die reden heeft de politie twee mannen die waren opgepakt weer vrijgelaten.

De Amerikaanse journalist C.J. Werleman vreest dat het recente geweld tegen moslims in India door hindoe-nationalisten, waaronder de sloop van ‘illegale’ moslimdorpen in de oostelijke Indiase deelstaat Assam, een verdere stap is richting etnische zuivering door de Indiase leiders.

‘Vanaf het moment dat Modi in 2014 aan de macht kwam op basis van een gespierde en dreigende hindoe-nationalistische agenda, luiden mensenrechtenactivisten de alarmbel voor de op handen zijnde moslimgenocide in India en Kashmir’, schrijft de journalist.

De nationalistische regeringspartij BJP maakt er volgens Werleman geen geheim van dat het op termijn de tweehonderd miljoen moslims in het land wil ‘uitroeien en vernietigen’. Ook de NGO Genocide Watch waarschuwde twee jaar geleden dat ‘de voorbereiding op een genocide in India definitief aan de gang is’.

- Advertentie -