13.2 C
Amsterdam

Franse studie: 3 op 10 moslimjongeren toont begrip voor moordenaar Paty

Lees meer

9 procent van de Franse jongeren veroordeelt de moord op Samuel Paty, maar herkent zich deels in zijn beweegredenen. 5 procent van de Franse jongeren weigert zelfs de moord te veroordelen. Dit blijkt uit een enquête van peilingbureau Ifop onder 1.014 Fransen tussen de 18 en 30 jaar, in opdracht van het Franse tijdschrift Marianne.

Enkel gemeten onder moslimjongeren liggen de percentages dubbel zo hoog. 20 procent herkent zich deels in de motivatie van de moordenaar en 10 procent veroordeelt de moord niet.

De Franse geschiedenisleraar Samuel Paty werd op 16 oktober 2020 onthoofd door een extremist, omdat de docent tijdens zijn lessen burgerschapskunde Mohammed-cartoons van het satirische blad Charlie Hebdo liet zien.

Uit de Ifop-enquête blijkt niet alleen dat een op de zeven jongeren begrip heeft voor de moordenaar van Paty, maar dat 9 procent zegt er ‘onverschillig’ onder te zijn.

Ruim een vijfde zegt dat het tonen van de Mohammed-cartoons door Paty een ‘onnodige provocatie’ was. Enkel gemeten onder moslimjongeren is dit 56 procent.

Twee derde van alle jongeren vindt dat de verdediging van de laïcité, de radicale scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk, misbruikt wordt door politici en journalisten om moslims te vernederen. 72 procent vindt dat religies moeten worden gerespecteerd om gelovigen niet te beledigen.

Jongeren denken heel anders over de seculiere waarden van de Republiek dan ouderen, is de belangrijkste conclusie van Ifop.

- Advertentie -