21.4 C
Amsterdam

‘Frankrijk en Turkije riskeren confrontatie in Middellandse Zee’

Lees meer

Een confrontatie in de Middellandse Zee tussen Frankrijk en Turkije is mogelijk in de maak. Dat schrijft de Amerikaanse Turkije-deskundige en hoogleraar Internationale Betrekkingen Henri Barkey.

Turkije schendt volgens Griekenland en Cyprus de in 1982 afgesproken internationale zeegrenzen te negeren en zou wateren claimen waar recentelijk aardgas in ontdekt maar officieel bij die twee landen horen. Griekenland en Cyprus hebben niet de militaire middelen om zich tegen Turkije te verdedigen.

De Franse vloot kan dat wel. Frankrijk komt voor de Griekse en Cypriotische belangen op, omdat president Emmanuel Macron zoekt naar een leidende rol voor Frankrijk.  Amerika  trekt zich onder Donald Trump  internationaal steeds meer terug en de Europese Unie durft weinig tegen Turkije te ondernemen vanwege de vluchtelingendeal, aldus hoogleraar Barkey.

Barkey merkt op dat er al langer spanningen russen Frankrijk en Turkije zijn vanwege de burgeroorlog in Libië. Frankrijk steunt daar de Arabische krijgsheer maarschalk Haftar, Turkije steunt de voorlopige regering van Libië onder voorwaarde dat Turkije vrij spel heeft in de Libische wateren.

De sterke houding van Macron leek te werken, nadat Turkije eerder deze week de landmeetkundige activiteiten in de betwiste wateren op te schorten. Maar volgens Barkey is niets zeker. ‘Wat betreft het riskeren van een confrontatie met Erdogan, verdient Macron de credits voor dat hij het probeert’, merkt hij ironisch op.

Barkey noemt dat Erdogan de crisis in de Middellandse Zee aangrijpt om het nationalistische vuur in eigen land verder op te stoken, nu Turkije naast de coronacrisis ook door een stevige economische crisis gaat.

- Advertentie -