17.9 C
Amsterdam

Frankrijk: Raad van State bekrachtigt verbod op Collectief Tegen Islamofobie

Lees meer

De Franse Raad van State heeft de ontbinding van het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) en de islamitische NGO BarakaCity bekrachtigd, melden Franse media.

Beide organisaties waren eind 2020 al ontbonden op last van minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken). Hij beschuldigde de twee verenigingen van ‘islamistische propaganda’ na de onthoofding van geschiedenisleraar Samuel Paty in oktober dat jaar. Paty liet zijn leerlingen Mohammed-cartoons zien uit het satirische blad Charlie Hebdo.

Volgens minister Darmanin is het mogelijk groepen te ontbinden die haat of geweld tegen een persoon of een groep mensen propageren of rechtvaardigen. De Franse Raad van State stelt hem nu in het gelijk, nadat Darmanins besluit werd aangevochten door beide organisaties.

CCIF zou namelijk stellen dat de Franse overheid, onder het mom van de strijd tegen terrorisme, een strijd tegen de islam en moslims voert en dat Frankrijk vijandig staat tegenover moslims. CCIF zou bovendien nauwe banden onderhouden met radicale moslims. Een oud-bestuurslid zou bovendien in het openbaar de aanslagen op het Joods Museum in Brussel in 2014 en de redactie van Charlie Hebdo in 2015 hebben gerelativeerd.

Het ontbinden van BarakaCity was minder controversieel. Voorman Idriss Sihamedi kwam de laatste jaren regelmatig in opspraak vanwege schimmige financiering en salafistische opvattingen van hem en zijn medewerkers. Zo zei Sihamedi over de doodgeschoten Charlie Hebdo-redactieleden dat hij bad om de temperatuur van ‘de vlammen in hun graven’ net zo heet te maken als de zon.

- Advertentie -