14 C
Amsterdam

Frankrijk verbiedt wéér moslimorganisatie tegen ‘islamofobie’

Lees meer

Frankrijk heeft aangekondigd de islamitische organisatie Coordination contre le Racisme et l’Islamophobie (CRI) te verbieden, omdat die zich aan haat, geweld en discriminatie zou schuldig maken.

Het ontbindingsdecreet stelt dat CRI ‘werkt om verdenking van islamofobie binnen de Franse samenleving te cultiveren’, schrijft le Parisien. Door sociale netwerken te gebruiken, ‘instrumentaliseert ze gebeurtenissen’ om ‘gewelddadige reacties en een gevoel van opstand bij haar publiek uit te lokken’. Zo zou CRI direct of indirect geweld tegen de politie legitimeren en ook tegen mensen die door de organisatie van islamofobie worden beschuldigd.

CRI zou Franse instellingen ten onrechte als ‘islamofoob’ wegzetten en moslims onterecht het gevoel geven dat ze worden vervolgd. Ook zou het ‘anti-zionistische discours’ van CRI oproepen tot ‘berichten met een antisemitische inhoud’.

Ten slotte zou CRI terroristische daden legitimeren, door Samuel Paty te omschrijven als een ‘islamofobe leraar’, die ‘zijn studenten aanmoedigt om raciale en religieuze intolerantie te bedrijven’.

In de nasleep na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die Mohammed-cartoons liet zien, heeft Frankrijk in de strijd tegen ‘islamistisch separatisme’ al twee andere islamitische organisaties ontbonden: het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk en de islamitische NGO BarakaCity.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu, dat al ruim een jaar campagne voert tegen het ‘islamofobe’ Frankrijk, is kritisch: ‘De Franse staat (is) verwikkeld in een ongekend offensief tegen moslimstructuren en degenen die strijden tegen islamofobie. Een aantal van hen is nog steeds in het vizier van de autoriteiten om vagere redenen dan de andere.’

De Frans-islamitische NGO CJL (Comité Justice et Libertés) reageert: ‘De laatste organisatie die strijdt tegen islamofobie in Frankrijk is zojuist opgedoekt. Dit is de zoveelste brute daad van repressie tegen moslims onder de regering Macron en zijn zogenaamde oorlog tegen de separatistische hoax.’

- Advertentie -