14.3 C
Amsterdam

Franse fatwa: begraven op niet-islamitische begraafplaats is toegestaan

Lees meer

Een nieuwe fatwa stelt dat Franse moslims ook op niet-islamitische begraafplaatsen mogen worden begraven.

Moslimbegraafplaatsen kennen eeuwige grafrust, wat een voorwaarde is in de islam. Omdat algemene begraafplaatsen deze eeuwige grafrust niet kennen, dreigt er sinds de coronacrisis in Frankrijk een tekort aan islamitische begraafplaatsen. Het repatriëren van lichamen naar landen als Marokko en Algerije is door reisverboden namelijk niet mogelijk.

De Franse president Emmanuel Macron gaf vorige week nog de garantie dat overleden moslims alsnog eeuwige grafrust krijgen, maar de moskeeraad in het Franse departement Rhône lijkt daar niet zoveel vertrouwen in te hebben. De raad heeft nu een fatwa uitgevaardigd die het tijdelijk toestaat voor moslims om begraven te worden op een algemene begraafplaats.

Als de coronacrisis voorbij is en er geen reisverboden meer zijn, zou het weer mogelijk moeten zijn dat overleden moslims weer op een islamitische begraafplaats kunnen worden ondergebracht. Het is in dat geval niet meer de bedoeling dat moslims op algemene begraafplaatsen terechtkomen, aldus de fatwa.

Ook in Nederland speelt een dreigend tekort aan islamitische begraafplaatsen. Vorige week luidde de Raad voor Marrokaanse Moskeeen Noord-Holland hierom de noodklok. ‘Vanwege de coronapandemie is de nood nu erg hoog’, zei Stichting Almeerse Moslims Ar-Raza eerder op de Kanttekening.

Nida Rotterdam stelde vorige maand daarom voor om islamitische overledenen tijdelijk te begraven op gemeentelijke begraafplaatsen. Dan kunnen ze later worden herbegraven in een graf met eeuwige grafrust of in Turkije of Marokko, op kosten van de gemeente.

Wat betreft de moskeeraad in het Franse Rhône hangt het er per casus maar net vanaf of overledenen moslims na de coronacrisis uit hun algemene graf moeten worden opgegraven, om daarna alsnog te worden overgebracht naar een islamitische begraafplaats.Als de nabestaanden de middelen niet hebben, kunnen ze het lichaam ook op zijn plaats laten.’

De Franse Raad van het Islamitische Geloof en meerdere andere moslimorganisaties in Frankrijk hebben de nieuwe fatwa verwelkomd, waardoor de fatwa in principe voor heel Frankrijk geldt.

- Advertentie -