13.3 C
Amsterdam

‘Tekort aan islamitische begraafplaatsen in Noord-Holland’

Lees meer

De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Noord-Holland luidt de noodklok. Er zijn in de provincie Noord-Holland te weinig begraafplaatsen met eeuwige grafrust, wat een voorwaarde is in de islam.

Vanwege het inreisverbod in Marokko kunnen Marokkaanse Nederlanders nu niet daar begraven worden. Ondertussen raken islamitische begraafplaatsen in Amsterdam en omgeving vol.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Noord-Holland heeft daarom een brief gestuurd aan Amsterdam en omliggende gemeenten. De raad vraagt daarin samen te zoeken naar een geschikte plek voor een begraafplaats waar eeuwige grafrust verzekerd is

‘Vanwege de coronapandemie is de nood nu erg hoog’, zei Stichting Almeerse Moslims Ar-Raza eerder op de Kanttekening.

‘Families beginnen na te denken of ze liever in Nederland of in Marokko begraven willen worden’, vertelt Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee aan het Parool. ‘Niemand zag deze pandemie aankomen. Het heeft de discussie over de toekomst van eeuwige grafrust in Nederland zeker aangejaagd.’

Marokko kondigde aan de begrafeniskosten van Marokkaanse Nederlanders en andere ‘Marokkanen in het buitenland’ deels te vergoeden.

De coronacrisis zorgt ook in andere landen voor een tekort aan islamitische graven, zoals in Italië. De Franse president Emmanuel Macron heeft moslims in Frankrijk de garantie gegeven dat zij eeuwige grafrust krijgen, mochten zij tijdens de coronapandemie komen te overlijden.

- Advertentie -