20.7 C
Amsterdam

Marokko vergoedt begrafeniskosten Marokkaanse Nederlanders

Lees meer

Marokko gaat de begrafeniskosten van Marokkaanse Nederlanders met een laag inkomen deels vergoeden. Dit heeft de Marokkaanse ambassade bekendgemaakt.

Veel Marokkaanse Nederlanders kiezen ervoor om in Marokko begraven te worden, maar de coronacrisis gooit roet in het eten: er is nu een vliegverbod. Als noodoplossing worden sommige overledenen tijdelijk in Nederland begraven, om straks naar Marokko te worden gevlogen als de coronacrisis voorbij is. Maar dit is erg duur.

De Marokkaanse overheid, die van de Europese Unie vorige week 450 miljoen euro toegezegd kreeg om de coronacrisis te bestrijden, heeft besloten om Marokkaanse Europeanen financieel tegemoet te komen. Mensen met een laag inkomen of zonder een islamitische uitvaartverzekering krijgen een deel van de begrafenis vergoed. De vergoeding hangt af van het inkomen.

De Marokkaanse consulaten in Nederland in overleg met nabestaanden oppakken een aanvraag indienen bij het ministerie in Marokko. Als deze aanvraag is goedgekeurd krijgen families en begrafenisondernemers toestemming voor het transport. Dit proces zal twee dagen duren.

Sommige moslims kiezen ervoor om in Nederland begraven te worden. De islam schrijft eeuwige grafrust voor, maar plekken waar die eeuwige grafrust wordt gegarandeerd zijn zeldzaam. Vanwege de coronacrisis willen nu meer moslims in Nederland begraven worden. Islamitische organisaties en partijen willen daarom dat Nederland haast maken met de aanleg van islamitische begraafplaatsen.

- Advertentie -