-0.1 C
Amsterdam

Franse president Macron waarschuwt tegen stigmatisering moslims

Lees meer

De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd tegen stigmatisering van moslims en het koppelen van de islam aan terrorisme.

‘We moeten een gezamenlijk front vormen met onze medeburgers’, zei Macron op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Macron reageerde hiermee op de opgelaaide discussie in Frankrijk over islamitische gezichtsbedekking.

Aanleiding voor die discussie is een incident van vorige week in het regionale parlement van het Franse departement Bourgondië. Parlementariër Julien Odoul van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National – het vroegere Front National – eiste dat een moslima op de tribune haar hoofddoek zou af doen.

‘Het is secularisme, de wet van de Republiek’, verdedigde Odoul zich. ‘We kunnen niet met een minuut stilte beginnen voor de slachtoffers van het politiebureau en dat (de hoofddoek, red.) accepteren. Hij refereerde aan de aanval op een politiebureau in Parijs van twee weken geleden, waarbij een agent vier collega’s doodstak. Politiemensen vonden aanwijzingen dat de man een geradicaliseerde moslim is.

De vrouw met hoofddoek was mee met haar zoontje voor een schooluitje. Ze voelt zich zwaar beledigd en heeft besloten Odoul aan te klagen voor ‘het aanzetten tot rassenhaat’. En Odoul is niet de enige die de afgelopen weken Franse moslims beledigd heeft.

Yves Threard, adjunct-hoofdredacteur van de Franse krant Le Figaro, zei in een tv-debat over de hoofddoek: ‘Ik haat de islam’. Macrons eigen minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanque, zei de hoofddoek ‘niet wenselijk te vinden in onze samenleving’. En de controversiële intellectueel Eric Zemmour sprak over ‘islamisering van de straten’. Naar hem wordt een strafrechtelijk onderzoek gedaan.

Macron lijkt met zijn woorden gehoor te geven aan een tegenreactie die de afgelopen week op gang is gekomen. Woensdag riepen negentig publieke figuren president Macron op iets te doen tegen stigmatisatie van moslims in Frankrijk, via een open brief in de Franse krant le Monde.

Vanwege de strikte scheiding tussen kerk en staat, de zogenoemde laïcité, is in Frankrijk het debat over islamitische hoofdbedekking extra fel. Sinds 2004 is de hoofddoek verboden in staatsscholen en overheidsinstellingen. En in 2011 besloot Frankrijk het dragen van de boerka en de niqaab in het openbaar te verbieden.

In Frankrijk wonen ongeveer vijf miljoen moslims. Daarmee kent het land de grootste islamitische minderheid van West-Europa.

- Advertentie -