21.2 C
Amsterdam

Franse scholiere beschuldigt burgemeester van islamofobie

Lees meer

Een Franse moslimscholiere beschuldigt de burgemeester van Francheville van islamofobie, omdat hij niet met haar op de foto ging toen ze een onderscheiding kreeg. Dit bericht de Franse tv-zender BFMTV.

‘Er is mij iets volkomen schandaligs overkomen, waaruit blijkt dat islamofobie in Frankrijk een privilege is geworden’, zegt de jonge vrouw in een video op TikTok. Ze was een van de vijftig scholieren die op het gemeentehuis waren uitgenodigd om een cheque in ontvangst te nemen van 100 euro vanwege goede schoolresultaten. Elke scholier mocht op de foto met burgemeester Michel Rantonnet, die de kandidatuur van de extreemrechtse en islamofobe politicus Éric Zemmour steunde tijdens de Franse presidentsverkiezingen van 2022.

Toen de jonge moslima aan de beurt was om haar cheque in ontvangst te nemen en met de burgemeester op de foto te gaan, zou hij ‘oh verdomd’ hebben gezegd en zijn weggelopen. De moslimscholiere beweert dat ze de enige vrouw met een hoofddoek in de zaal was en is ervan overtuigd dat Rantonnet niet met haar op de foto wenste te komen vanwege haar hoofddoek. Op filmbeelden is te zien dat ze met de assistent-burgemeester op de foto is gegaan.

Op TikTok beschuldigt het moslimmeisje de burgemeester van islamofobie. ‘Deze mensen verbergen zich niet langer, ze verbergen niet langer hun minachting voor de islam en voor moslims’, zegt ze in haar video.

Het Collectief tegen Islamofobie in Europa (CCIE) deelde haar video op X en noemde het handelen van de burgemeester ‘verschrikkelijk’. CCIE is de opvolger van het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF). Die organisatie werd twee jaar geleden ontbonden door de Franse staat, na de moord op Samuel Paty.

- Advertentie -