16.8 C
Amsterdam

Franse tv-waakhond: limiet op zendtijd uiterst rechtse presidentskandidaat

Lees meer

De zendtijd van Eric Zemmour moet worden beperkt, omdat deze radicaal-rechtse polemist waarschijnlijk besluit om aan de Franse presidentsverkiezingen mee te doen. Dat stelt de Franse tv-toezichthouder.

Zemmour, een vaste gast op het CNews-kabelnetwerk van miljardair Vincent Bollore en een kijkcijferkanon, heeft zich nog niet officieel gekandideerd, maar wel zijn column bij de rechtse krant le Figaro opgezegd, een website gelanceerd en een nieuw boek aangekondigd. Dit is volgens het internationale persbureau Reuters een vaste overgangsrite voor potentiële presidentskandidaten.

Het is ongebruikelijk dat de Franse tv-toezichthouder vooruitloopt op de aankondiging van een kandidaat mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Maar in het licht van Zemmours opvattingen zegt de toezichthouder nu al dat hij, indien hij meedoet als presidentskandidaat, gelimiteerde zendtijd moet krijgen.

De rechts-radicale publicist is berucht om zijn controversiële opinies. In het geruchtmakende pamflet Le suicide Français (‘De Franse zelfmoord, 2014’) betoogt hij dat multiculturalisme en migratie van moslims Frankrijk kapot hebben gemaakt. Ook beweert hij dat Frankrijk binnen een eeuw omgevormd zal worden in een islamitische republiek, als de immigratie niet harder worden aangepakt. In 2015 schreef hij een lovende recensie over Thierry Baudets proefschrift De aanval op de natiestaat.

Zemmours uitspraken zijn vaak onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Eerder deze week heeft hij nog in hoger beroep een van de vele veroordelingen tegen hem wegens haatzaaien weten terug te draaien. Een andere rechtbank besloot gisteren een proces tegen hem uit te stellen. Zemmour was aangeklaagd voor opmerkingen die hij had gemaakt over minderjarige migranten:

‘Ze hebben geen reden om hier te zijn, het zijn dieven, moordenaars, verkrachters, dat is alles wat ze zijn. Ze zouden naar huis moeten worden gestuurd, ze zouden hier überhaupt niet eens moeten komen.’

Zemmour zou volgens opiniepeilingen kunnen rekenen op 7 tot 8 procent van de stemmen. Dat is niet voldoende om de eerste ronde door te komen, maar zijn deelname zal Marine Le Pen van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National stemmen kosten.

- Advertentie -