18.4 C
Amsterdam

‘FvD islamiseert?’: Baudet verdedigt seksescheiding op islamitische school

Lees meer

Een nieuw te bouwen islamitische middelbare school wil jongens en meisjes gescheiden gaan onderwijzen. Opmerkelijk: de oprichting van zo’n school krijgt steun uit radicaal-rechtse hoek.

‘Een achterlijk idee.’ Zo noemt de VVD het plan van het Ghazali College, dat zal neerstrijken in Heemskerk of Beverwijk, om jongens en meisjes gescheiden les te geven. De partij zal hierover Kamervragen stellen aan onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie). In reactie daarop neemt FvD-leider Thierry Baudet het voor het Ghazali College op.

‘Domme liberalen met hun quasi-totalitair egalitarisme’, twittert Baudet. ‘Waarom zou je geen gescheiden onderwijs mogen hebben?’

In het eigen partijprogramma schrijft FvD nog dat islamitisch onderwijs ‘op gespannen voet’ kan staan ‘met Nederlandse waarden en tradities’. De partij zegt in het programma dat islamitisch onderwijs moet voldoen aan een set ‘Nederlandse waarden’, waaronder ‘Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid’.

Wel zegt FvD ook de vrijheid van onderwijs te onderschrijven. Dat blijkt ook uit het feit dat Baudet sinds enkele maanden een voorstander is van ‘Forumland’: een eigen zuil met naast eigen media en een eigen cryptomunt ook eigen scholen.

Baudets pleidooi voor het recht op gescheiden onderwijs zorgt voor gefronsde wenkbrauwen bij oud-medestander Bart Nijman van GeenStijl. ‘Huh. FvD islamiseert?’, twittert hij.

Een andere twitteraar verdedigt Baudets standpunt tegenover Nijman: gescheiden lesgeven zou een uiting zijn van ‘traditionele waarden’ – niet van ‘islamisering’.

Financieel journalist Arno Wellens gelooft dat Baudet niet meent wat hij zegt, maar dat het ironisch bedoeld is. Iedereen veroordeelde de afgelopen tijd Hongarije vanwege antihomo-wetgeving, maar zweeg over seksesegregatie op deze islamitische school in oprichting, aldus Wellens. Baudet  zou deze ‘totaal dubbele moraal’ aan de kaak willen stellen.

- Advertentie -