18.4 C
Amsterdam

Galatasaray en Fenerbahce weigeren in Saoedi-Arabië te spelen

Lees meer

De landskampioen en de bekerwinnaar van vorig jaar, respectievelijk Galatasaray en Fenerbahce, weigeren om de Supercup in Saoedi-Arabië te spelen. De Turkse voetbalbond zou de topclubs met miljoenen fans hebben ‘overvallen’ met dat besluit. Zo meldt de nieuwssite MSN.

De Turkse bond reageert alsof haar neus bloedt, het besluit om in de golfstaat te spelen zou ‘in goed overleg’ met beide clubs zijn genomen.

Galatasaray en Fenerbahce willen daar niks van weten. Fenerbahce verwijst in het verzet tegen het spelen van de finale in Saoedi-Arabië naar de seculiere traditie. Het koninkrijk zou indruisen tegen de principes van vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de Turkse republiek.

Metin Öztürk van de supportersvereniging Cim Bom Bom van Galatasaray is ook principieel tegen het afwerken van een Turkse wedstrijd in het buitenland. ‘De bond moet deze fout onmiddellijk herstellen’, zegt hij.

Saoedi-Arabië wist vorig jaar ook de Spaanse Super Cup tussen Barcelona en Real Madrid binnen te halen. Ook het WK in 2034 is toegewezen aan het land dat haar voetbalambities niet onder stoelen of bankjes steekt. Critici zijn argwanend over de toenemende invloed van Saoedi-Arabië in het voetbal. De sport zou worden gebruikt om mensenrechtenschendingen toe te dekken, zoals ook eerder gebeurde door Rusland en Qatar.

- Advertentie -