17.6 C
Amsterdam

Gerben van V. handelde mogelijk uit islamofobe motieven

Lees meer

Vorige week werd de 25-jarige Marokkaans-Nederlandse Hamza el Baghdadi voor de deur van zijn woning in het Noord-Brabantse dorp Stampersgat doodgeschoten. De verdachte is de 55-jarige Gerben van V. die mogelijk handelde uit islamofobe motieven.

Op social media heeft Gerben van V. uitspraken gedaan over moslims, de islam en Palestina, die islamofoob en racistisch zijn. Zo beschuldigt hij moslims van pedofilie, noemt hij vrouwen met een hoofddoek ‘een toonbeeld van achterlijkheid’ en noemt hij de Israëlische moord op de zus van Hamas-leider Ismail Haniyeh en andere familieleden ‘een goede start’, bericht de website Boevennieuws. Daarnaast heeft Van V. veel interesse in vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog en heeft daar bovendien twee boeken over geschreven.

1 en 1 = 2 denken veel moslims in Nederland. Volgens het Al-Andalus Instituut, een stichting die voor moslimrechten opkomt, is de dood van Hamza el Baghdadi een ‘racistische moord’ en zwijgen de Nederlandse media daar bewust over. Ook voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi spreekt zich uit op Instagram. Hij roept iedereen met meer informatie over de zaak om zich te melden.

- Advertentie -