16.2 C
Amsterdam

Geschil tussen VAE en VK over oorlog in Soedan

Lees meer

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn in dispuut over de rol van het Arabische land in de oorlog in Soedan. De VAE zou de paramilitaire beweging Rapid Support Forces (RSF) steunen.

De VAE hebben een viertal afspraken met Britse ministers gecanceld. De regering is teleurgesteld dat de Britten niets doen tegen de beschuldigingen, die vorige maand in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werden geuit. 

Tijdens de spoedvergadering, die door de VK was georganiseerd, zei de vertegenwoordiger van Soedan dat de VAE steun verleende aan de RSF. De VAE ontkent deze beschuldiging.

‘De VAE verwerpen ondubbelzinnig de ongegronde beschuldigingen van de permanente vertegenwoordiger van Soedan. Deze zijn met de al lang bestaande broederlijke betrekkingen tussen onze twee landen, en lijken helaas niets meer te zijn dan een poging om de aandacht af te leiden van het conflict en de erbarmelijke humanitaire situatie als gevolg van de aanhoudende gevechten’, schreef Mohamed Abushahab, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van de VAE in de VN in een brief aan Vanessa Frazier, president van de Veiligheidsraad.

Oorlog in Soedan

Sinds vorig jaar april is in Soedan de strijd weer opgelaaid, tussen de RSF en de Sudanese Armed Forces (SAF). De RSF bestaat uit vooral Arabische strijdkrachten en is ontstaan uit delen van de Janjaweed, die in 2000 een genocide op de lokale bevolking in Darfour uitvoerde. De SAF bestaat vooral uit strijders met een Afrikaanse etnische achtergrond.

Op dit moment wordt wederom gevreesd voor een groot aantal doden in de Darfur-regio. RFS heeft een opmars gemaakt naar El Fasher, in het noorden van Darfur. Het zou hier dorpen aanvallen en de bewoners vermoorden. In de stad bevinden zich ook veel vluchtelingen van het conflict in het land, zo meldt het ministerie van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten.

Volgens het Canadese Raoul Wallenberg Centrum vindt er opnieuw een genocide plaats in Darfur tegen niet-Arabische groepen, door toedoen van de RSF en geallieerde milities, zo schreef het in een rapport in april.

In dit rapport verklaart de mensenrechtenorganisatie bovendien dat er duidelijk en overtuigend bewijs ligt dat was Soedan maar ook de VAE, Libië, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en Rusland, via de acties van de Wagner-groep, medeplichtig zijn aan de genocide.

- Advertentie -