11.2 C
Amsterdam

Gevangen Rif-activisten willen af van Marokkaanse nationaliteit

Lees meer

Zes activisten die de opstand in het Marokkaanse Rifgebied leidden, waaronder het bekendste kopstuk Nasser Zefzafi, willen af van hun Marokkaanse nationaliteit. Ze hebben een verzoek ingediend bij het Ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie, melden Marokkaanse media.

De gevangen activisten hebben de media van hun besluit op de hoogte gebracht via een ondertekende brief. Daarin zeggen ze dit te doen vanwege de ‘uitsluiting, onderdrukking, minachting en alle vormen van politieke, culturele, sociale, economische en psychologische vervolging’ van de Rif door de Marokkaanse overheid. Ook roepen ze de internationale gemeenschap op om zich over hen te ontfermen.

In 2016 en 2017 vonden in de Rif grootscheepse anti-overheidsdemonstraties plaats, gericht op een verbetering van de leefomstandigheden aldaar. Uiteindelijk besloot de regering de 54 activisten op te pakken. Zij zijn veroordeeld tot straffen die oplopen tot twintig jaar. De gevangenisstraffen zijn volgens de activisten een vergelding vanwege hun politieke opvattingen.

De meningen op internet over het verzoek zijn verdeeld: waar sommige Marokkaanse Facebook-gebruikers dit statement steunen, bestempelen anderen het als dwaas. Vanuit de zijde van de overheid is er nog niet gereageerd op het verzoek, maar volgens de Marokkaanse wet is het onmogelijk voor burgers om hun nationaliteit op te geven.

- Advertentie -