De Turkse filantroop en miljonair Osman Kavala, die sinds 2017 gevangen zit, heeft een Duitse mensenrechtenprijs gekregen.
Het gaat om de Tonhalle Mensenrechtenprijs, die sinds 2016 wordt uitgereikt aan een vereniging of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van mensenrechten en burgerlijke vrijheden.
‘Het is duidelijk dat iemand die opkomt voor mensenrechten en burgerrechten wordt gestraft en het zwijgen wordt opgelegd’, aldus Adam Fischer, een vooraanstaande Duitse dirigent die de prijs elk jaar mag uitreiken. Volgens hem is de gevangenschap van Kavala een schokkend voorbeeld van politieke inmenging in de rechterlijke macht.
De prijsuitreiking vindt op 19 maart plaats in de concertzaal van Düsseldorf. Omdat Kavala de prijs niet kan ophalen zal de Turks-Duitse politicus Cem Özdemir, de Turks-Duitse minister van Landbouw, in zijn plaats de prijs in ontvangst nemen.
Osman Kavala (64) is zakenman en oprichter van enkele organisaties die pleiten voor dialoog tussen gemeenschappen en democratische hervormingen in Turkije. Hij wordt vastgehouden wegens beschuldigingen van betrokkenheid bij massale protesten in 2013 en de mislukte coup in 2016, maar is nog nergens voor veroordeeld.
In 2019 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat het opsluiten van Kavala een politieke beslissing was. Het hof riep Turkije op hem onmiddellijk vrij te laten. Turkije heeft dit, ondanks herhaaldelijke verzoeken, geweigerd.
Ook de Raad van Europa heeft felle kritiek op het vasthouden van Kavala en is begin februari een inbreukprocedure tegen Turkije gestart. Mogelijk zal het land worden geschorst als lid van de Raad van de Raad van Europa.