14.4 C
Amsterdam

Griekenland: honderden migranten dakloos door brand in kamp Samos

Lees meer

Tenminste tweehonderd vluchtelingen en andere migranten op het Griekse eiland Samos zijn op slag dakloos geraakt. Dit gebeurde door hevige brand in het vluchtelingenkamp.

De brand ontstond zondagavond, terwijl verschillende groepen kampbewoners aan het ruziën waren. Een tweede vuur begon gisteren tijdens hernieuwde clashes tussen ‘Arabieren en mensen uit Afrika’, aldus de lokale politie. De Griekse politie arresteerde zeven mensen.

De migranten op Samos zijn gaan rellen uit wanhoop over hun erbarmelijke omstandigheden, vertelt Artsen Zonder Grenzen-medewerker Stefan Cordes aan de Arabische nieuwszender al Jazeera:

‘Ze hebben geen toegang tot hygiëne, water en goed eten. Dit maakt hun leven erg moeilijk. De [Griekse] regering en de Europese doen te weinig voor deze mensen, die hier al erg lang zitten.’

Er zitten meer dan 7.000 mensen in het migrantenkamp op Samos, dat oorspronkelijk werd gebouwd voor 650 mensen.

Eerder deze maand brak er brand uit in het kamp op het eiland Chios. Hierbij kwam een 47-jarige vrouw uit Irak om.

De ruim 40.000 migranten in de overvolle Griekse kampen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus, vrezen NGO’s als Amnesty International en Artsen Zonder Grenzen. Het kabinet wil enkele tientallen migrantenkinderen helpen opvangen, maar dat is volgens deze NGO’s niet genoeg. Een uitbraak in de Griekse kampen kan ‘catastrofaal’ zijn, waarschuwen artsen.

- Advertentie -