13.7 C
Amsterdam

Griekenland versterkt grenswacht met zeppelins en ultramoderne camera’s

Lees meer

Griekenland gaat de grenzen met Turkije nog strenger controleren, melden Griekse media.

Het gaat om twee zeppelins. De eerste zeppelins is gestationeerd op de luchthaven van Alexandroupoli in het noordoosten van Griekenland. Een tweede zeppelin zal begin augustus worden gestationeerd op een militaire buitenpost bij het dorp Plaka, aan de noordelijke Egeïsche Zee.

Beide zeppelins zijn uitgerust met ultramoderne camera’s, met een bereik van meer dan zestien kilometer. Deze camera’s zullen een beeld geven van de bewegingen van migranten aan de grens, niet alleen op zee maar ook aan de Grieks-Turkse landgrens. Het plan komt van de Europese grenswacht Frontex.

Vorige week werd bekend dat Frontex wegkeek toen EU-lidstaat Griekenland op illegale wijze migranten terugstuurde: de zogenoemde pushbacks. Signalen over misstanden, ook vanuit Frontex zelf, werden onder het tapijt geveegd, aldus een onderzoekscommissie van het Europees Parlement, die onder leiding stond van GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik.

Migranten die de EU binnen komen hebben het recht om hier asiel aan te vragen, maar kregen die kans niet van Griekenland. Frontex beschikte bewijzen van zulke mensenrechtenschendingen, maar deed hier niets mee. Dit maakte de organisatie volgens Strik ‘medeverantwoordelijk’.

- Advertentie -