14.5 C
Amsterdam

Griekenland waarschuwt voor ‘Oekraïne-achtige oorlog’ met Turkije

Lees meer

Griekenland waarschuwt voor het gevaar van een oorlog met Turkije in de Egeïsche Zee, nu de spanningen tussen beide landen oplopen. Dit kan zelfs een oorlog worden op de schaal die vergelijkbaar is met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aldus Athene.

Erdogan doordrenkt volgens Athene het Turkse volk met haat tegen Griekenland. ‘Door de ernst van de zaak te onderschatten, riskeren we opnieuw getuige te zijn van een situatie die vergelijkbaar is met die zich momenteel in een ander deel van ons continent (Oekraine, red.) afspeelt’, aldus Athene in brieven naar de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Al enige tijd is Turkije bezig met wat Griekenland als provocaties beschouwt: een Turks boorschip in Griekse wateren, de dreiging om Egeïsche eilanden te annexeren en de beschuldiging dat Griekenland het Turkse luchtruim zou schenden.

De Turkse president Erdogan waarschuwt dat de Grieken een ‘hoge prijs’ zullen betalen en dat de Turken ‘zomaar kunnen toeslaan’.

Volgens Turkije heeft Griekenland met zijn luchtafweer ook enkele Turkse F-16’s in het vizier genomen, die op missie waren boven de Egeïsche Zee, boven het internationale luchtruim. Griekenland ontkent de Turkse beschuldigingen.

Turkije en Griekenland zijn officieel NAVO-bondgenoten. Beide landen voerden in de negentiende en twintigste eeuw enkele bloedige oorlogen uit, waaronder de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1829) en de Grieks-Turkse Oorlog (1919-1922).

- Advertentie -