11.8 C
Amsterdam

Griekse premier wil straf voor landen die geen vluchtelingen overnemen van Griekenland

Lees meer

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis wil dat de EU sancties uitdeelt aan Europese landen die weigeren de lasten van de vluchtelingenopvang te delen met Griekenland, waar de kampen overvol zitten. Dat schrijft de Britse krant the Guardian.

Mitsotakis, die sinds een paar maanden de leiding geeft aan een nieuwe centrumrechtse regering, voert een strenger asielbeleid dan de linkse Syriza-regering. Behalve dat hij vluchtelingen wil terugsturen naar Turkije, wil hij dat andere EU-lidstaten ook de vluchtelingen opvangen die nu in Griekenland verblijven.

In een toespraak voor het Griekse parlement zei Mitsotakis dat slechts twee op de tien vluchtelingen uit Syrië komen. In 2016, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, zou dat nog 75 procent zijn geweest.

De helft van de vluchtelingen is nu Afghanistan of Pakistaans, aldus de premier. Zij zijn volgens Mitsotakis geen vluchtelingen maar economische migranten.

Oud-minister van migratie Dimitris Vistas van Syriza is het oneens met het beleid van Mitsotakis, zo vertelt hij aan de Britse krant the Guardian.

‘In elke stroom is er een mix van vluchtelingen en migranten. Stellen dat er nu alleen migranten aankomen is heel fout, wanneer je anderen vraagt om gelijkelijk de last te dragen. Gelooft deze regering oprecht dat Hongarije en andere landen meer mensen zullen accepteren, als ze stelt dat zij geen vluchtelingen zijn?’

- Advertentie -