-0.5 C
Amsterdam

Groeiende kritiek op nieuwe EU-baas Von der Leyen om ‘extreemrechtse’ retoriek

Lees meer

Ursula von der Leyen, per 1 november de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, heeft bij de samenstelling van haar team ook een vicepresident ‘voor de bescherming van onze Europese manier van leven’ in de arm genomen. Hierop is een storm van kritiek gekomen. Steeds meer EU-kopstukken roeren zich.

Toen de Duitse Von der Leyen een poging deed om uit te leggen wat dat beschermen inhoudt – onder andere verantwoordelijkheid dragen voor het migratiebeleid – kreeg ze veel kritiek over zich heen. ‘Het refereert aan extreemrechtse slogans’, zei PvdA-Europarlementarier Kati Piri over de combinatie migratie en ‘onze Europese manier van leven’.

Ook riep de Belg Guy Verhofstadt, voorman van de Europese liberalen in het Europarlement, Von der Leyen op ‘zich te distantiëren van Orbáns retoriek’. De Hongaarse minister-president Viktor Orbán rept al jaren over een christelijk Hongarije dat door islamitische migranten zou worden bedreigd.

Daarmee is het nog niet gedaan met alle kritiek. David Sassoli, de Italiaanse voorzitter van het Europarlement, zegt nu dat hij volgende week met Von der Leyen om de tafel wil om dit soort ‘bizarre namen’ voor de EU-commissariaten te bespreken.

Ook de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft inmiddels zijn twijfels over de plannen geuit. ‘Ik houd niet van het idee dat de Europese manier van leven tegenover migratie staat. Het hoort juist bij de Europese manier van leven mensen van elders te accepteren’, aldus Juncker tegen de tv-zender Euronews.

De Griek Margaritis Schinas is de man die de functie van vicepresident ‘voor de bescherming van onze Europese manier van leven’ moet gaan vervullen. Hij heeft zijn nieuwe functie nog niet in zijn Twitterbiografie durven zetten.

Sinds 2015, toen de vluchtelingencrisis uitbrak, zijn ver-rechtse geluiden steeds luider geworden in Europa. In Duitsland voert Alternative für Deutschland fel oppositie tegen het ruimhartige asielbeleid van kanselier Angela Merkel. En in Nederland wil Forum voor Democratie het ‘boreale Europa’ beschermen tegen ‘kwaadaardige elementen’ van buiten.

- Advertentie -