14.3 C
Amsterdam

GroenLinks Den Haag: maak wijzigen slavernij-achternaam gratis

Lees meer

GroenLinks Den Haag wil dat nakomelingen van tot slaaf gemaakten voortaan kosteloos hun achternaam kunnen veranderen. Veel Afro-Nederlanders worden door hun achternaam dagelijks met het slavernijverleden geconfronteerd.

Tot slaaf gemaakten in Suriname en op de Antillen hadden vaak alleen een voornaam. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen ze ook een achternaam, die ze echter zelf niet mochten bedenken. Dat werd voor hen gedaan. Vaak werden de voormalige tot slaaf gemaakten vernoemd naar Nederlandse steden, de plantage waar ze hadden gewerkt, of naar de producten die er werden verbouwd, met namen als Bloemendaal of Bladheuvel tot gevolg.

Op dit moment moeten mensen die hun achternaam willen veranderen hiervoor 835 euro betalen. Ook moet je een psychologisch onderzoek doen om te laten zien dat je er veel last van hebt. De totale kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. En als je aanvraag niet wordt gehonoreerd, krijg je je geld niet terug. Om die reden wil de GroenLinks-fractie in de Haagse gemeenteraad dat nazaten van tot slaaf gemaakten gratis hun achternaam mogen veranderen.

GroenLinks-raadslid Serpil Ates: ‘Mensen met zo’n achternaam worden eraan herinnerd dat ze uit die tijd komen, dat ze uit het slavernijverleden komen. Als we als mens bevrijd willen worden van een gedwongen situatie of naam, dan pas kunnen we echt afrekenen met ons slavernijverleden.’

De GroenLinks-fractie in Den Haag volgt met dit voorstel het besluit van de stad Utrecht van eerder deze week. De gemeenteraad in die stad nam een motie aan om het makkelijker te maken voor nakomelingen van tot slaaf gemaakten om hun slavernij-achternaam te wijzigen. Ook in Amsterdam en Rotterdam wordt nagedacht over een dergelijk voorstel.

- Advertentie -