12 C
Amsterdam

GroenLinks krijgt zusterpartij in Turkije

Lees meer

In Turkije is de Groene Partij (Yesiller Partisi) opgericht. De partij maakt deel uit van de groene familie, waartoe ook GroenLinks en de Duitse Grünen behoren.

De Groene Partij wil een ‘Green New Deal’ en schonere energie. De partij pleit voor een pluralistische democratie en wil meer doen aan gendergelijkheid.

‘Tegenwoordig worden we geconfronteerd met drie grote wereldwijde crises’, zegt woordvoerder Emine Özkan. ‘De klimaatcrisis allereerst. Een wereldwijde gezondheidscrisis komt op de tweede plaats, en een crisis van democratie en rechtvaardigheid veroorzaakt door sociale, economische en culturele onrechtvaardigheid. Groen denken is de uitweg om met die problemen om te gaan.’

Volgens Koray Dogan Urbarli, een andere woordvoerder van de partij, staat Turkije voor enkele belangrijke uitdagingen. ‘Economie, vrijheid, democratie en rechtvaardigheid zijn de urgentste thema’s voor Turkije. We zien het huidige politieke klimaat als de achterliggende oorzaak van deze problemen. Voor oplossingen kijken we naar de wereld vanuit een nieuw groen perspectief.’

Gendergelijkheid is ook een speerpunt voor de Groene Partij: ‘We wilden structurele en relationele veranderingen op elk gebied bestendigen, om de door mannen gedomineerde mentaliteit te veranderen en vrouwen, mannen, LGBTQI + en alle individuen te bevrijden op basis van gelijk burgerschap’, schrijft de partij in haar persbericht.

Op het gebied van natuur en milieu ligt Erdogans AKP al langer onder vuur vanwege haar grote bouwprojecten. Veel natuurgebieden zijn het slachtoffer geworden van de honger van bouwbedrijven naar nieuwe grond, die tijdens de hausse ontwikkeld zou moeten worden.

- Advertentie -