23.1 C
Amsterdam

Groningse ‘man die niet bestaat’ door psychiatrisch rapport in gelijk gesteld

Lees meer

Een Chinese man in Groningen die al achttien jaar lang stateloos is, bekend als ‘de man die niet bestaat’, blijkt volgens een psychiatrisch rapport de waarheid te spreken over zijn reden van aankomst in Nederland. Een mogelijke opmaat naar een Nederlands paspoort, meldt het Dagblad van het Noorden.

De 32-jarige Chun Sheng Yan werd in zijn tienerjaren door mensensmokkelaars naar Nederland ontvoerd om in een Chinees restaurant te werken. Hij is stateloos. Officieel bestaat hij niet volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die zijn verhaal niet gelooft. Chun kan ook niet terug naar China. Het land weigert elke vorm van medewerking.

Ondertussen mag Chun door zijn ‘niet bestaande’ status in Nederland niet werken, maar ook geen uitkering ontvangen of verzekeringen afsluiten. Nadat het Dagblad van het Noorden vorig jaar een portret over Chun schreef, leidde dit tot landelijke aandacht en zelfs Kamervragen. Maar Chuns niet bepaald benijdenswaardige positie bleef ongewijzigd.

Betrokken Groningers zetten daarna een crowdfundingsactie op om Chun te helpen. Met het opgehaalde geld werd onder meer een onderzoek gefinancierd dat tot een zogenoemd psychiatrisch expertiserapport heeft geleid. Er zijn, zo blijkt nu uit het rapport, geen aanwijzingen dat heeft gelogen of de feiten in zijn voordeel heeft verdraaid.

De advocaat van Chun hoopt dat IND mede dankzij dit rapport een gunstige beslissing zal maken, vertelt hij aan het Dagblad van het Noorden. ‘Het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens bepaalt dat ieder mens recht heeft op respect voor zijn privéleven. Na achttien jaar is het tijd dat Nederland het recht dat Chun heeft ook respecteert.’

 

- Advertentie -