14.4 C
Amsterdam

Groot-Brittannië: voorzitter Conservatieven zegt sorry voor ‘islamofobie’

Lees meer

Nu de verkiezingsdag in Groot-Brittannië nadert, heeft de voorzitter van de Tories zijn excuses aangeboden voor ‘islamofobie’ binnen de Conservatieve Partij.

‘Het spijt me wanneer mensen dingen doen of zeggen die verkeerd zijn’, aldus voorzitter James Cleverly op de Britse zender BCC Radio 5. Cleverly stelt verder dat er onafhankelijk onderzoek zal worden gedaan naar islamofobie in zijn partij. Waar nodig zal met gepaste sancties worden gereageerd, zegt hij.

De verontschuldiging van Cleverly is een reactie op de aantijgingen van ‘islamofobie’ die bij de Conservatieven veelvuldig op de mat belanden. Zo openbaarde the Guardian vorige maand ‘anti-islamitische en racistische social mediaberichten’ door vijfentwintig Conservatieve kopstukken en onthulden Britse media dat een Lagerhuis-kandidaat bang is voor ‘Eurabië’.

Tijdens de recente verkiezingscampagnes hebben tenminste vier Tory-ministers hun steun uitgesproken voor Tory-kandidaten die worden beschuldigd van moslimhaat en racisme, bericht the Guardian. Die parlementskandidaten zouden onder meer hebben gesteld dat moslims niet loyaal zijn aan Groot-Brittannië en immigranten hebben beschuldigd van het meenemen van HIV.

Vorige week uitte premier Boris Johnson al zijn excuses over ‘islamofobie’ bij de Conservatieven. Hij zegde daarbij een ‘onafhankelijk onderzoek naar elke vorm van vooroordelen en discriminatie’ binnen de Conservatieve Partij toe.

Johnson is zelf een van de voornaamste mikpunten van kritiek over de vermeend moslimhaat binnen de partij. Zo vergeleek Johnson vorig jaar boerka’s met brievenbussen en bankrovers en vroeg hij zich in een essay uit 2007 af ‘wanneer de 18e-eeuwse Verlichting doordringt tot de achterlijke islam’.

Donderdag gaan de Britten naar de stembus. De Conservatieven leiden in de peilingen, maar van de comfortabele marge die Johnson eerder nog voorstond op Labour is weinig meer over.

- Advertentie -