13.8 C
Amsterdam

Haagse politiek eist optreden tegen ‘plezierhuwelijk’ sjiitische moskee

Lees meer

De Haagse gemeenteraad is geschokt omdat een betrokkene bij de Haagse sjiitische Stichting Alcauther een zogenoemd ‘plezierhuwelijk’ wilde sluiten, meldt Omroep West.

Zweedse journalisten kwamen achter deze huwelijksvorm, waarbij vrouwen kort worden uitgehuwelijkt voor seks. Veel vrouwen sluiten deze huwelijken niet uit vrije wil, maar omdat ze in geldnood zitten. Ook iemand die zich voordeed als sjiitische imam van Stichting Alcauther wilde een plezierhuwelijk sluiten tussen zichzelf en een journaliste die zich voordeed als vrouw in geldnood.

De Haagse gemeenteraad is geschrokken. ‘Een bizarre vorm van uitbuiting en mensenhandel’, reageert D66-raadslid Marije Mostert. PVV-Raadslid Sebastian Kruis wil dat de burgemeester deze ‘haatkazerne’ gaat sluiten en wil weten hoe en wanneer de betrokkenen worden vervolgd.

Het ‘plezierhuwelijk’ is enkel geaccepteerd bij een klein deel van de sjiitische moslims. De overgrote meerderheid van de moslims ziet dit huwelijk als haram. De soennitische moskeekoepel SIOHR, die tientallen moskeeën in Den Haag, Leiden en omgeving vertegenwoordig, veroordeelt de praktijk.

‘Een huwelijk is een serieuze zaak, daar moet je niet mee spelen’, zegt SIOHR-voorzitter Abdelsadek Maas tegen het AD.  ‘Vanuit de islamitische geloofsbelijdenis moet je dat niet willen. Dit zijn verdwaalde moslims die met nep-ideeën over de islam aan de gang zijn gegaan.’

Ook Stichting Alcauther Nederland zelf zegt ’enorm geschokt’ te zijn. De stichting neemt afstand van het plezierhuwelijk en ontkent betrokkenheid. ‘Het feit dat een onbekende zegsman zich namens de stichting als imam zou hebben uitgelaten wordt door het bestuur van de stichting als uitermate beschadigend beoordeeld en hoog opgenomen.’

- Advertentie -