20.1 C
Amsterdam

‘Haatberichten’ voor nieuwe NOS-reporter Israël en Palestijnse gebieden

Lees meer

Journalist Nasrah Habiballah (34) wordt de nieuwe correspondent van de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Maar vanwege haar achtergrond wantrouwen rechtse criticasters haar. Ze krijgt zelfs haatberichten, meldt NOS-adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan op Twitter.

‘Al ruim een week ontvangen we hier discriminerende, seksistische of haatdragende berichten over onze nieuwe correspondent Israël en Palestijnse Gebieden’, vertelt Haan. ‘Het is volstrekt onaanvaardbaar dat onze collega op basis van haar achternaam wordt veroordeeld, of zelfs onterecht wordt beschuldigd. Laat journalisten gewoon hun werk doen, en beoordeel dat op een normale manier.’

Toen de NOS eind augustus meldde dat Habiballah de nieuwe Midden-Oostencorrespondent van de omroep werd, regende het direct negatieve reacties op Twitter.

‘Had een Joodse correspondent ook een kans gemaakt? Ik denk het niet’, reageerde een achterdochtige twitteraar boos. Zijn gevoel wordt breed gedeeld door rechtse criticasters.

‘Jullie verbergen jullie haat richting Israël niet eens meer’, schrijft een ander. Weer een andere twitteraar meende dat de NOS ‘net zo goed Yasser Arafat (had) kunnen aanstellen als correspondent’.

Ook de Joods-Nederlandse journalist Ernst Lissauer was kritisch. ‘Waar ik mij wel een beetje zorgen over maak is het feit dat de pas aangestelde correspondent in 2008 in Ramallah verbleef en dacht in ‘Palestina’ te zijn. Maar ze zal ondertussen zijn bijgespijkerd.’

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Lissauer actief is voor omroep Ongehoord Nederland, maar dat is niet meer het geval. Dit is aangepast.

- Advertentie -