5.4 C
Amsterdam

Halsema: ‘Demonstratie in Amsterdam was niet antisemitisch van aard’

Lees meer

Volgens Femke Halsema was de demonstratie afgelopen zondag in Amsterdam niet antisemitisch van aard. Dit schrijft de burgemeester in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. Denk-raadslid Sheher Khan zette de brief op X.

De demonstratie was gericht tegen de komst van de Israëlische president Yitzhak Herzog, niet tegen het Holocaustmuseum, aldus Halsema. Ze schrijft verder dat er geen ‘wanordelijkheden’ waren. Hoewel er ook een klein groepje pro-Israëlische demonstranten was, achter dranghekken, was er geen moment sprake van een dreigende fysieke confrontatie met de pro-Palestijnse demonstranten.

Er werden uiteindelijk twaalf mensen aangehouden, onder andere voor bekladding, vernieling en verstoring van de openbare orde bij het Waterlooplein. Echter, er zijn geen strafbare uitingen geconstateerd tijdens de opening van het museum, zegt Halsema. ‘De afgelopen dagen is gesteld dat er bijvoorbeeld ‘Juden Raus’ en kankerjoden is geroepen. Dat is op de dag zelf en achteraf nog niet geconstateerd.’ Mochten er toch nog bewijzen komen, dan zal het Openbaar Ministerie dat onderzoeken, schrijft de burgemeester.

Eergisteren schreef Volkskrant-columnist Asha ten Broeke op X dat ze een ‘onderzoekje’ had gedaan naar mogelijke antisemitische uitlatingen maar niets had gevonden. Het enige ‘bewijs’ was een video waar een demonstrant iets onduidelijks riep met het woord ‘kanker’ erin. Volgens Ten Broeke zei de demonstrant geen ‘kankerjoden’ maar ‘kankerzionisten’.  Dat is geen antisemitisme.

Meer dan duizend demonstranten protesteerden op zondag 10 maart tegen de Israëlische president Yithzak Herzog, die de eer had het Holocaustmuseum te openen. Volgens critici heeft Herzog controversiële uitlatingen gedaan, waarmee hij het Israëlische geweld tegen onschuldige burgers in Gaza zou legitimeren. De president stelde namelijk dat niet alleen Hamas schuldig is aan de gebeurtenissen van 7 oktober vorig jaar, maar ‘een hele natie’.

Ook zette Herzog zijn handtekening op een bom die het Israëlische leger vervolgens op Gaza afschoot. De Israëlische oorlog tegen Gaza heeft inmiddels aan meer dan 30.000  Palestijnen het leven gekost, waaronder meer dan 10.000 kinderen. Meer dan 12.000 mensen liggen bovendien nog onder het puin. Deskundigen, waaronder mensenrechtenadvocate Francesca Albanese, spreken daarom van genocide.

- Advertentie -