9.4 C
Amsterdam

Halsema maakte zich persoonlijk hard voor LHBT-verklaring moskeeën

Lees meer

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hield deze herfst resoluut vast aan het voorleggen van een steunverklaring voor de LHBTQIA+-gemeenschap aan moskeebesturen, terwijl de moskeeën meenden dat de verklaring allang van tafel was. Dat blijkt uit een feitenrelaas dat Halsema gisteren naar de gemeenteraad stuurde, meldt het Parool.

Vorige maand liepen de emoties hoog op toen moskeeën weigerden om de steunverklaring te ondertekenen, omdat die stigmatiserend zou zijn voor moslims. De gemeente Amsterdam zou alleen moskeebesturen hebben benaderd om de verklaring te ondertekenen, niet kerken en andere gebedshuizen. Halsema sprak dit tegen: zij zei dat niet alleen de moskeeën worden benaderd.

Al in mei maakten moskeebesturen bezwaar tegen de beoogde steunverklaring, zo blijkt uit het feitenrelaas. Niet omdat zij mogelijks als enige benaderd zouden worden, maar om iets heel anders:

‘De moskeebesturen worden in een lastige positie gebracht als in de moskee het statement actief uitgedragen wordt dat het zijn van homoseksueel mag’, staat in een conceptverslag van de gemeente te lezen. ‘Het is beter om aan te geven dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen en zichzelf moet kunnen zijn.’

In de weken daarna kwam een werkgroep met vertegenwoordigers van de politie, de gemeente en moskeeën een paar keer bijeen om plannen tegen discriminatie uit te werken. Hier ontstond het idee om, in plaats van een schriftelijke verklaring tegen LHBTQIA+-discriminatie uit te brengen, evenementen te organiseren in alle stadsdelen.

Maar toen ontstond er miscommunicatie. De driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiecommissaris veronderstelde dat de evenementen aanvullend zouden zijn op de steunverklaring, niet in plaats van.

Eind september hoorde Halsema dat er helemaal geen verklaring meer zou komen. Ze was hierover verbaasd en wilde alsnog een verklaring regelen. Moskeebesturen werden op 3 oktober geïnformeerd door gemeenteambtenaren dat de burgemeester heel graag wilde dat ze de verklaring zouden ondertekenen, maar dit weigerden de moskeeën. Ambtenaren hadden Halsema hier al voor gewaarschuwd, maar de burgemeester zette haar plan toch door.

Burgemeester Halsema zegt, in antwoord op raadsvragen, dat het ‘ambtelijk contact’ met moskeeën blijft bestaan. Zij moeten rekenen op de ‘dienstverlening van en bescherming door de overheid’. Maar het is nog niet duidelijk hoe het contact tussen de gemeente en de moskeeën verder vorm krijgt. Dit is ‘nog onderwerp van interne beraadslaging’, aldus het Parool.

- Advertentie -