Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hebben de Palestijnse terreurgroep Hamas en andere Palestijnse organisaties op 7 oktober vorig jaar ‘honderden oorlogsmisdaden’ gepleegd in Zuid-Israël. Hamas ontkent de beschuldigingen. HRW moet zijn kritische rapport intrekken en excuses aanbieden.
Woensdag publiceerde HRW een 236 pagina’s tellend rapport, waarin de mensenrechtenorganisatie beweert dat Hamas en andere Palestijnse groepen ‘talrijke oorlogsmisdaden’ en ‘misdaden tegen de menselijkheid’ hebben gepleegd op 7 oktober. Palestijnse strijders zouden zich schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies en andere mensen hebben gegijzeld. HRW vindt dat buitenlandse overheden met invloed op Palestijnse groeperingen er bij hen op moeten aandringen de Israëlische gijzelaars vrij te laten.
Tussen oktober 2023 en juni 2024 voerde Human Rights Watch gesprekken met 144 personen, waaronder 94 Israëlische en andere staatsburgers die de aanval op 7 oktober hadden meegemaakt, alsook familieleden van slachtoffers, hulpverleners en medische deskundigen. Onderzoekers bekeken en analyseerden bovendien meer dan 280 foto’s en video’s die tijdens de aanval waren gemaakt en op sociale media waren geplaatst of rechtstreeks met Human Rights Watch waren gedeeld.
‘Uit onderzoek van Human Rights Watch is gebleken dat de door Hamas geleide aanval op 7 oktober was ontworpen om burgers te doden en zoveel mogelijk mensen te gijzelen’, zegt Ida Sawyer van HRW.
Hamas reageerde woedend op het rapport. ‘Wij verwerpen de leugens en de flagrante vooringenomenheid ten opzichte van de bezetting en het gebrek aan professionaliteit en geloofwaardigheid in het rapport van Human Rights Watch. Wij eisen de intrekking ervan en excuses’, aldus de Palestijnse bevrijdingsorganisatie.
Vorige week publiceerde de linkse Israëlische krant Haaretz dat Israël op 7 oktober bewust eigen mensen heeft gedood. Het Israëlische leger hanteerde volgens de krant de controversiële ‘Hannibalrichtlijn’, die het doden van eigen mensen toestaat om te voorkomen dat ze door de vijand gevangen worden genomen. De controversiële richtlijn is in 2016 officieel afgeschaft door Israël, maar op basis van documenten en getuigenissen concludeerde Haaretz dat de Hannibalrichtlijn tijdens de gebeurtenissen van 7 oktober drie keer is gebruikt. Toen er berichten kwamen dat Israëlische soldaten werden ontvoerd door Hamas besloot het leger, tot drie keer toe, om een drone in te zetten.
Israël greep de gebeurtenissen van 7 oktober aan om de Gazastrook aan te vallen, officieel om Hamas uit te schakelen. Israël voert nu negen maanden lang onophoudelijke aanvallen op de Gazastrook uit, die aan tenminste 38.000 Palestijnen het leven hebben gekost, mogelijk meer dan 186.000 mensen, waaronder vele vrouwen en kinderen. Tegen Israël loopt nu een genocide-aanklacht bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Eerder publiceerde HRW ook kritische rapporten over Israëls oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.