16.4 C
Amsterdam

‘Hand Erdogan zichtbaar in nieuw Europees islamofobierapport’

Lees meer

Volgens de Oostenrijkse krant Oberösterreichisches Volksblatt draagt het onlangs uitgebrachte European Islamophobia Report de handtekening van de Turkse president Erdogan.

In dat rapport wordt stevige kritiek geleverd op Europa, waarin moslimhaat welig zou tieren. Naast het Frankrijk van president Emmanuel Macron krijgt ook Oostenrijk er stevig van langs, vanwege het rechtse beleid dat oud-kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) voerde.

Het conservatieve Oberösterreichisches Volksblatt, verbonden aan de christendemocratische Oostenrijkse partij ÖVP, heeft felle kritiek op het rapport. ‘De omslag suggereert al een toeval met de Turkse politiek: die toont het portret van de Franse president Emmanuel Macron’, schrijft de krant.

Erdogan beschuldigt Macron al sinds de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty in 2020 van ‘islamofobie’ beschuldigt, vanwege de maatregelen tegen islamistische organisaties die Frankrijk toen nam. Het rapport ‘interpreteert deze procedure geheel in de geest van Erdogan’, aldus de krant.

Het Oberösterreichisches Volksblatt vindt tevens de term ‘islamofobie’ omstreden en beschouwt dit als een wapen van islamisten om kritiek op de politieke islam te diskwalificeren.

Ook heeft de krant flinke kritiek op de omstreden Oostenrijkse politicoloog Farid Hafez, één van de samenstellers van het rapport. De krant wijst erop dat Hafez invallen bij moslimorganisaties vergeleek met de vervolging van de Oeigoeren in China en de Jodenvervolging in nazi-Duitsland.

Hafez publiceerde sinds 2015 namens de Turkse denktank Seta Foundation het jaarlijkse European Islamophobia Report. Hafez noemt de Seta Foundation een ‘onpartijdige denktank’, maar de stichting propageert volgens de krant in feite het beleid van president Erdogan.

In 2019 kwam de stichting met een lijst van journalisten die kritiek hadden op de Turkse regering. Dit leidde toen tot scherpe kritiek van de Oostenrijkse christendemocraten. Sinds 2020 is de Seta Foundation niet meer officieel verbonden aan het European Islamophobia Report.

- Advertentie -