22.3 C
Amsterdam

Hizir Cengiz nieuwe columnist bij de Kanttekening

Lees meer

Hizir Cengiz is student Strafprocesrecht en publicist voor onder meer de Correspondent en de Groene Amsterdammer. Voor de Kanttekening zal hij een maandelijkse column schrijven.

Cengiz werd in 1999 in Turkije geboren. Op jonge leeftijd (4) emigreerde hij met zijn familie in het kader van gezinshereniging naar Nederland en kwam hij terecht in Den Haag.

Hij groeide op in de Schilderswijk en woonde tot enkele maanden geleden in huis bij zijn moeder. In 2017 ontving hij de Haagse Jan Paul Bresser Prijs met het ‘beste stuk over de Hofstad’. Daarin beschrijft Cengiz gedetailleerd hoe het is om op te groeien in een gesegregeerde wereld vol armoede en geweld.

Sinds vorig jaar interviewt hij ook mensen voor het Haagse theatercentrum De Vaillant.

In zijn debuutcolumn voor de Kanttekening hekelt Cengiz het rode ‘maagdelijkheidslint’ dat hij – nog onwetend over de betekenis – bij zijn zus om mocht doen tijdens haar trouwfeest.

Cengiz: ‘Alle feestgangers mochten het weten: mevrouw Cengiz is maagd. Of dat werkelijk zo was, weet ik niet en het boeit mij eerlijk gezegd ook niet. Dat is haar zaak. Maar dat ik heb meegewerkt aan een dergelijke achterlijke traditie maakt me woedend. Het bevestigt voor mij opnieuw dat volgens sommigen de waardigheid van een vrouw afhangt van haar maagdelijkheid.’

- Advertentie -