17.3 C
Amsterdam

Hoe moet je vasten in coronatijd? WHO brengt ramadan-richtlijn uit

Lees meer

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een speciale ramadan-richtlijn uitgebracht voor moslims die vasten in coronatijd.

De WHO adviseert om veel water te drinken tussen de iftar (avondmaaltijd) en suhoor (ochtendmaaltijd). Ook wordt moslims aangeraden social distancing te respecteren, de moskeeën gesloten te houden en religieuze en bijeenkomsten niet te laten doorgaan.

Er is nog geen onderzoek gedaan naar het risico van vasten in relatie tot een COVID-19-infectie, aldus de WHO op vragen van de Kanttekening. ‘Gezonde mensen moeten kunnen vasten tijdens deze ramadan, net zoals in voorgaande jaren.’

Huisarts Reis Kurt zei eerder op deze site dat moslims in sommige gevallen wel moeten oppassen vanwege corona. ‘De adaptie naar het nieuwe ritme kan bij sommigen moeilijk verlopen. Een gezond gestel of sterke bescherming tegen corona is wel noodzaak om te kunnen vasten. Een zwak gestel geeft virussen de kans om zich snel te vermenigvuldigen.’

Moslims die lijden aan het coronavirus of een andere ziekte wordt het afgeraden om te vasten. De WHO moedigt het aan om familieleden vooral via digitale communicatiemiddelen te contacteren. Contact is goed, maar het is volgens de gezondheidsorganisatie belangrijk om fysieke afstand te bewaren.

- Advertentie -