18.8 C
Amsterdam

Hongarije stuurt honden af op niet-Oekraïense migranten

Lees meer

Terwijl Hongarije de grenzen openhoudt voor Oekraïeners, stuurt de Hongaarse politie honden af op migranten die niet uit Oekraïne komen. Dit meldt EUobserver.

Een Syriër vertelt dat hij Hongarije probeerde binnen te komen via Servië, maar met geweld werd geconfronteerd: ‘We staken het eerste en tweede hek over. Toen stuurde de Hongaarse politie honden achter ons aan, ze sloegen ons en aan het einde arresteerden ze ons.’

Volgens Anikò Bakonyi, medewerker bij het vluchtelingenprogramma van het Hongaarse Helsinki-comité, zijn afgelopen jaar meer dan 72.000 pushbacks aan de Servisch-Hongaarse grens uitgevoerd. In het eerste kwartaal van dit jaar zouden dit er zelfs al meer dan 20.000 zijn geweest. Dit zijn veel hogere aantallen vergeleken met het aantal pushbacks bij de Hongaars-Oekraïense grens.

‘De nieuw gekozen regering heeft sinds 2015 het functionerende asielsysteem in Hongarije volledig afgebroken’’, vertelt Bakonyi. Daarnaast heeft de Hongaarse regering een vier meter hoog en 175 kilometer lang prikkeldraadhek neergezet, waardoor de het voor vluchtelingen lastiger is geworden om Hongarije binnen te komen.

- Advertentie -