18 C
Amsterdam

Hoogleraar Lucassen: ‘misleidende informatie van IND’

Lees meer

Volgens Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden zijn de asielcijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) misleidend.

In de eerste helft van 2023 kreeg de IND in totaal 20.122 asielaanvragen binnen, aldus IND. Maar dit cijfer klopt niet, schrijft Lucassen op X, voorheen Twitter. De IND telt de nareizigers, familieleden van statushouders, mee. Ook telt de dienst ‘herhaalde aanvragen’ erbij op, wat leidt tot dubbeltellingen, aldus de professor. Hij zegt dat IND zich moet beperken tot ‘eerste asielaanvragen’. Dat waren er 14.835 in de eerste zes maanden van dit jaar

IND schrijft in een persbericht dat de dienst in het najaar meer asielaanvragen verwacht – net als in de voorgaande jaren. In augustus waren er 4.020 nieuwe asielaanvragen. Dat zijn er bijna 500 meer dan in mei, toen er 3.597 aanvragen binnenkwamen. Ook zijn er volgens IND meer alleenreizende minderjarigen die in Nederland asiel hebben aangevraagd: 1.852 in de eerste helft van 2023. In de eerste zes maanden van 2022 vroegen 1.198 alleenreizende minderjarigen asiel aan.

Omdat meer asielzoekers een asielaanvraag doen, nemen de wachttijden toe, aldus IND.

- Advertentie -