8.8 C
Amsterdam

Human Rights Watch: Grieken laten pushbacks uitvoeren dóór migranten

Lees meer

Griekenland zet migranten in om andere migranten terug te duwen naar Turkije. Dit, met het vooruitzicht van reisdocumenten waarmee de ‘terugduwende’ migranten verder Europa in kunnen reizen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door Human Rights Watch.

De asielzoekers worden eerst bij de Evros-rivier, tussen Griekenland en Turkije, bijna van al hun bezittingen en kleren ontdaan. Dan worden ze door de Griekse politie afgeleverd aan gemaskerde mannen.

Deze gemaskerde mannen zijn ‘proxy-migranten’ in commandokleren, aldus het rapport. De migranten nemen het ‘werk’ over en stoppen de asielzoekers in kleine bootjes, tot ongeveer het midden van de rivier.

Daar worden de asielzoekers het water in gekieperd en gedwongen terug te zwemmen naar de Turkse kant. Zo wordt voorkomen dat men zich in Griekenland kan registreren als asielzoeker.

‘Het is onmiskenbaar dat de Griekse regering verantwoordelijk is voor deze illegale pusback bij haar grenzen. Dat hierbij proxy-migranten worden gebruikt, maakt hen niet minder onschuldig’, aldus Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie roept de Europese Commissie op om Griekenland aan te klagen voor het schenden van Europese rechten.

Human Rights Watch heeft 26 Afghaanse migranten en asielzoekers geïnterviewd, waarvan 23 zijn teruggeduwd. Ze zeggen allemaal dat ze door de Griekse autoriteiten binnen 24 uur zijn teruggeduwd, en dat ‘zonder voedsel en water’.

De Afghaanse migranten zeggen dat ze in bootjes werden gestopt door mannen die ‘Arabisch of een Zuid-Aziatische taal’ spraken. Een Afghaanse oud-commandant zegt dat hij in december tijdens een pushback in gesprek raakte met zijn Pakistaans ogende terugduwer die Pashtu (een taal in Pakistan) sprak.

De migranten die betrokken zijn bij de pushbacks, worden door Griekenland tewerkgesteld met de belofte van reisdocumenten, zodat zij wél verder kunnen naar Europa.

‘We doen dit werk voor drie maanden en dan geven ze ons een document. Met dit document kunnen we vrijelijk binnen Griekenland reizen en dan een ticket naar een ander land krijgen’, zegt de Afghaanse oud-commandant in het rapport.

Een andere Afghaanse van achttien jaar bevestigt dat: ‘Via de talen die ze spraken konden we achterhalen dat het Arabieren en Pakistanen zijn. Deze mensen pakten ons geld en tuigden ons af. Ze sloegen me met een stok. Daarna dropten ze ons midden in de rivier.’

De Koerdische schrijfster Meral Simsek, ook slachtoffer van een Griekse pushback nadat ze uit Turkije was gevlucht, zei vorig jaar al tegen de Kanttekening dat er ‘een heel systeem is opgetuigd’ aan de Grieks-Turkse grens in het terugduwen van vluchtelingen, waarbij niet alleen de Griekse politie bij betrokken moest zijn maar ook andere volkeren.

Pusbacks zijn een schending van meerdere internationale verdragen, waaronder het vluchtelingenverdrag. De Griekse overheid ontkent systematisch betrokkenheid bij pushbacks en doet ze af als nepnieuws en ‘Turkse propaganda’.

- Advertentie -