14.5 C
Amsterdam

Journaliste die Griekse premier tergde uitgemaakt voor ‘pro-Turkse spion’

Lees meer

Het internationale persvrijheidsinstituut The Global Network for Independent Journalism veroordeelt alle ‘pogingen tot belediging en ondermijning’ gericht tegen de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel vanuit Griekse zijde.

Dinsdag was Beugel ‘slachtoffer van online intimidatie’ nadat ze verwikkeld was in een verhitte discussie met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over illegale pushbacks van vluchtelingen. ‘Na haar confronterende vragen werd ze online geïntimideerd, beledigd en beschuldigd van Turkse propaganda’, aldus het persinstituut.

‘Premier Mitsotakis: wanneer ga je nou eens stoppen met liegen?’, vroeg Beugel onder meer. ‘De leugens over de pushbacks. Leugens over wat er gebeurt met de vluchtelingen in Griekenland. Alstublieft, beledig mijn intelligentie en die van de journalisten over de hele wereld niet.’

Griekenland blijft de pushbacks, die vele honderden verdrinkingen op zee tot gevolg hebben, tot nu toe ontkennen. Premier Mitsotakis reageerde dan ook furieus op de ‘valse beschuldigingen’ van Beugel, die het leed van vluchtelingen in Griekenland en op zee al jaren op de voet volgt.

De Griekse premier wees ook met een beschuldigende vinger naar Erdogan: ‘Dus in plaats van Griekenland te beschuldigen, moet je kijken naar diegenen die de migratiecrisis systematisch instrumentaliseren. Ze pushen mensen vanuit een veilig land – want dat is Turkije.’

Verschillende pro-regeringsmedia in Griekenland hebben Beugel nadien neergezet als pro-Turkse spion. Ook werd haar persoonlijke leven erbij gesleept om haar werk als journalist te ondermijnen, aldus The Global Network for Independent Journalism.

Beugels optreden is internationaal opgepikt, en op sociale media worden naast de bovengenoemde laster ook verschillende solidariteitsbetuigingen gedeeld.

Beugel is een Nederlandse journaliste die in Athene is gevestigd en voor onder meer de Groene Amsterdammer schrijft. Haar kritische werk wordt al langer door de Griekse autoriteiten gevolgd en gefrustreerd. Gisteren verscheen van haar hand een achtergrondverhaal over de vragen die ze dinsdag stelde aan de Griekse premier.

- Advertentie -