21.9 C
Amsterdam

Human Rights Watch hekelt ‘politieke’ veroordeling burgemeester Istanbul

Lees meer

Human Rights Watch (HRW) veroordeelt de celstraf en het beroepsverbod die zijn opgelegd aan de burgemeester van Istanbul.

Volgens HRW is de straf, die gisteren is opgelegd, een aanval op de oppositie in aanloop naar de Turkse verkiezingen van 2203.

Imamoglu werd genoemd als mogelijke presidentskandidaat die het tegen Erdogan moet opnemen. Hij versloeg bij de lokale verkiezingen in 2019 Erdogans partij AKP in Istanbul en is een boegbeeld van oppositiepartij CHP.

De populaire burgemeester werd beschuldigd van het beledigen van de kiescommissie in 2019, nadat die de verkiezingen in Istanbul in eerste instantie ongeldig had verklaard. ‘Degenen die de verkiezingen hebben geannuleerd zijn idioten’, had hij gezegd. Volgens Imamoglu zelf reageerde hij niet op de kiescommissie, maar op de minister van Binnenlandse Zaken, die Imamoglu op zijn beurt had uitgemaakt voor idioot.

HRW vindt het vonnis een aanfluiting: ‘De regering toont met de rechtszaak aan dat ze bereid zijn de rechtbanken te misbruiken om belangrijke oppositieleden buitenspel te zetten of het zwijgen op te leggen.’

Imamoglu gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens experts is het mogelijk dat hij zijn definitieve straf kan uitstellen tot het moment na de verkiezingen, die in juni zijn.

- Advertentie -