20.5 C
Amsterdam

Human Rights Watch: ‘Marokko moet vervolging Rif-activist stopzetten’

Lees meer

Human Rights Watch vindt dat Marokko de aanklacht tegen de Riffijnse activist en politiek commentator Rabie al Ablaq (35) moet intrekken. Hij riskeert nu tot vier jaar gevangenisstraf vanwege het ‘niet respecteren van de koning’.

In twee video’s op Facebook en Youtube zette de activist op nonchalante wijze de puissante rijkdom van koning Mohammed VI af tegenover de wijdverspreide armoede in Marokko.

‘Er is geen fundamenteler recht dan het recht om degenen die de macht hebben te bekritiseren, zelfs als het een monarch is’, aldus Human Rights Watch.

Al Ablaq was actief in de Riffijnse Hirak-beweging, die in 2016 en 2017 massale geweldloze protesten tegen het Marokkaanse regime organiseerde in de Rif in Noord-Marokko. De Marokkaanse autoriteiten traden keihard op. Zo’n vijfhonderd activisten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen.

De meesten van hen zijn ondertussen vrijgelaten, maar verschillende leiders – waaronder Hirak-leider Nasser Zefzafi – zitten gevangenisstraffen tot twintig jaar uit. Ook Al Ablaq werd vervolgd. Hij kreeg drie jaar gevangenisstraf en werd in 2020 vrijgelaten.

De rechter heeft Al Ablaq vorige week gehoord en zal naar verwachting op 25 april uitspraak doen.

- Advertentie -