18.9 C
Amsterdam

‘Inclusieve universiteit in Nederland op komst, met afrocentrisch programma’

Lees meer

Journalist en ondernemer Marvin Hokstam, initiatiefnemer van zomerscholen in Amsterdam-Zuidoost en Nieuw-West, is bezig met het opstarten van een ‘inclusieve’ universiteit in Nederland ‘waar je ook kan studeren vanuit een Afrocentrisch perspectief’. Dat zegt hij op zijn eigen website Afro Magazine.

Zijn Broos Instituut tekende onlangs een samenwerkingscontract met de University of the Commonwealth of the Caribbean (UCC) op Jamaica. Haldane Davies, president van de UCC, noemt een dependance in Nederland ‘een interessante groeimogelijkheid’.

De bedoeling is dat de UCC over enkele jaren een dependance in Nederland start. En dat zou dan de eerste universiteit in Europa moeten worden die ‘afrocentrische thema’s’ aanbiedt.

Het gaat om Afrikaanse en op de Afrikaanse diaspora gerichte studies, zoals Afro-Europese Studies, Afro-theologie, psychologie van afstammelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen, inclusie en diversiteit in de journalistiek, dans en muziek van Afrika en de Afrikaanse diasporta.

Vooruitlopend hierop wordt volgend jaar al gestart met masterclasses over ‘afrocentrische’ onderwerpen over onder meer ‘Zakendoen in Afrika en het Caribisch Gebied’, ‘Afrospiritualiteit’, ‘De Psyche van Nakomelingen van totslaafgemaakte mensen’ en ‘Zorg voor Ouderen van Afrikaanse afkomst is een Specialisme’.

Hokstams Broos Instituut probeerde vorig jaar – onder de naam Bigi Bon Scholen – een afrocentrische middelbare school te starten in Amsterdam voor kinderen uit de Afro-Nederlandse gemeenschap, maar de overheid wil dat tot nu toe niet financieren.

- Advertentie -