18.4 C
Amsterdam

India jaagt op journalisten die rapporteerden over moslimhaat

Lees meer

De Indiase overheid heeft een aanklacht uitgevaardigd tegen journalisten die rapporteerden over een voorval van moslimhaat in de noordelijke stad Ghaziabad, naast New Delhi. De reden: het verspreiden van ‘nepnieuws’.

In India ging een video viral van een 72-jarige Indiase moslim die werd mishandeld. Zijn belagers knipten onder meer zijn baard af (foto) en dwongen hem de hindoe-groet Jai Shree Ram te roepen. De politie beweert dat de man mishandeld is door hindoes én moslims die ontevreden waren over de amuletten die hij hen had verkocht. Journalisten zouden nepnieuws verspreiden door het incident als moslimhaat te framen.

India gaat nu achter tenminste drie journalisten aan die het bericht hadden verspreid dat het om moslimhaat zou gaan. Zij worden vervolgd vanwege het ‘aanwakkeren van tegenstellingen.

Het Indiase Genootschap van Hoofdredacteuren springt nu op de bres voor zijn collega’s en eist dat de aanklachten tegen hen onmiddellijk worden ingetrokken.

Ook Twitter speelde een kwalijke rol, aldus de Indiase overheid, door de berichten over het incident niet te verwijderen na de verklaring van de politie dat het niet om moslimhaat ging. De Indiase regering stelt Twitter medeverantwoordelijk voor de content die op het platform wordt geplaatst.

Het is de eerste zaak van India tegen Twitter waarin de sociale mediagigant aansprakelijk wordt gesteld voor de inhoud van derden, nadat nieuwe wetgeving voor online nieuws in India in werking is getreden.

Eind mei zei Twitter al te vrezen dat de nieuwe Indiase wetgeving de vrijheid van meningsuiting in gevaar zou brengen.

- Advertentie -