16.6 C
Amsterdam

India stuit op woede islamitische wereld na Mohammed-opmerkingen

Lees meer

Arabische landen boycotten Indiase supermarkten, Indiase gastarbeiders worden ontslagen en Indiase ambassadeurs worden op het matje geroepen. De islamitische wereld is boos op India, omdat twee hoge functionarissen van regeringspartij BJP zich negatief hebben uitgelaten over de profeet Mohammed.

Het gaat landelijk BJP-woordvoerder Nupur Sharma (foto) en Naveen Kumar Jindal, een belangrijke partijfunctionaris in Delhi.

Vorige week maakte Sharma negatieve opmerkingen over de profeet Mohammed en zijn vrouw Aïsha, die zes jaar was toen ze met de profeet trouwde. Jindal had zich in een – nu verwijderde – tweet ook beledigend over Mohammed uitgelaten.

Islamitische landen reageerden woedend. De ambassadeurs van India in Koeweit en Qatar zijn op het matje geroepen. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde in een verklaring de ‘hoogst beledigende opmerkingen’ en Saoedi-Arabië riep in een verklaring op om ‘geloof en religies te respecteren’.

Verder worden Indiase supermarkten geboycot en besluiten sommige Arabische werkgevers hun Indiase werknemers te ontslaan.

De hindoe-nationalistische BJP-partij, normaliter niet te beroerd om moslims ervan langs te geven, is erg geschrokken van de ophef. De partij heeft Sharma en Jindal geschorst en afstand genomen van hun uitlatingen.

Ook de Indiase regering verklaart dat de opmerkingen van de twee ‘op geen enkele manier de standpunten van de Indiase regering weerspiegelen. Dit zijn de standpunten van marginale figuren’.

- Advertentie -