19.3 C
Amsterdam

Bonje bij Google: Indiaas-Amerikaanse medewerkers ruziën over kastenstelsel

Lees meer

Er is onrust onder Indiaas-Amerikaanse Google-medewerkers vanwege een – inmiddels geschrapte – lezing over het kastenstelsel, meldt the Washington Post.

Een lezing van de organisatie Equality Labs over het kastensysteem voor Amerikaanse Google-medewerkers is gecanceld na klachten van Indiaas-Amerikaanse medewerkers. De medewerkers beschuldigen de organisatie van ‘hindoefobie’. Critici beschuldigen deze medewerkers op hun beurt van ‘hindoenationalisme’.

Het doel van de lezing was om meer bewustzijn te creëren over discriminatie in het Indiase kastensysteem en de invloed van het kastensysteem binnen de Indiaas-Amerikaanse gemeenschap. Maar deze ging dus niet door. Volgens een Google-woordvoerder zou het praatje enkel leiden tot ‘verdeling en wrok’ onder Indiaas-Amerikaanse Google-medewerkers.

De oprichter van Equality Labs, Thenmozhi Soundararajan, probeerde nog de CEO van Google, Sundar Pichai (foto), te contacteren om te vragen of zij alsnog de lezing mocht houden. Volgens Soundararajan moet de Indiaas-Amerikaanse Pichai zich in het bijzonder verantwoorden omdat zijn familie uit de hoogste kaste komt. Maar hij reageerde niet op haar verzoek.

Tanuja Gupta, een Indiaas-Amerikaanse manager bij Google, had Soundarajan uitgenodigd. Nu is Gupta uit onvrede opgestapt. Ze meldt, samen met drie medestanders, te zijn lastiggevallen door andere Google-medewerkers.

Gupta: ‘Terwijl ik mijn werk deed en kastengelijkheid bij het bedrijf promootte, zag ik vier gekleurde vrouwen lastiggevallen en monddood gemaakt worden

Equality Labs is een Amerikaanse organisatie die is opgericht door dalits, Indiase kastelozen. Volgens de organisatie zijn de heilige hindoegeschriften de oorzaak van meer dan tweeduizend jaar lange onderdrukking en geweld tegen de lagere kasten en kastelozen. Ook stelt Equality Labs op hun website: ‘Waar Zuid-Aziaten ook gaan, ze nemen hun kastensysteem mee’.

De organisatie had in 2019 meegewerkt aan een symposium over het kastensysteem waarin werd beweerd dat het hindoeïsme een systeem van ‘spiritueel facisme’ zou zijn en dat het verwoesten van het Hindoeïsme de enige manier zou zijn om het kastensysteem tegen te gaan.

- Advertentie -