19.3 C
Amsterdam

Investeerders zetten bedrijven onder druk vanwege gruwelen in Xinjiang

Lees meer

Een groep religieuze en sociaal bewuste investeerders en andere fondsen voert de druk op westerse bedrijven op. De reden: mensenrechtenschendingen in de Chinese regio Xinjiang, waar de Oeigoeren en andere islamitische minderheden worden onderdrukt. Dit meldt het internationale persbureau Reuters.

De groep van ruim vijftig investeerders, gesteund door het Interfaith Center on Corporate Responsibility, wil dat westerse modemerken tegenover China hun rug recht houden.

In de afgelopen week zijn H&M, Burberry, Nike, Adidas en andere westerse merken getroffen door Chinese consumentenboycots, nadat ze hun bezorgdheid hadden geuit over dwangarbeid in Xinjiang. Sommige bedrijven – waaronder H&M en Inditex – hebben links en kritische informatie over China van hun website verwijderd in reactie op de Chinese boycot.

De groep van investeerders vindt dat westerse bedrijven niet moeten zwichten voor Chinese druk, en moeten blijven opkomen voor de mensenrechten.

China heeft minimaal een miljoen Oeigoeren in zogenoemde heropvoedingskampen opgesloten, waar ze zijn onderworpen aan een streng regime. Ook worden moskeeën gesloopt en vinden er gedwongen sterilisaties plaats. Vanwege deze doelbewuste poging de Oeigoerse gemeenschap te vernietigen spreekt onder andere het Nederlandse parlement over een genocide.

- Advertentie -