5.9 C
Amsterdam

Inwoners uit Heerenveen protesteren tegen komst azc

Lees meer

In Heerenveen komt mogelijk een nieuw asielzoekerscentrum voor 450 tot 600 vluchtelingen. Dat vertelde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gisteren tijdens een informatieavond. Boze buurtbewoners protesteerden.

De bijeenkomst in sportcentrum Thialf trok zo’n 750 omwonenden. Verder waren er gemeenteraadsleden, politieagenten en werknemers van het COA aanwezig. Burgemeester Tjeerd van der Zwan was ook van de partij. Hij ging in gesprek met boze buurtbewoners die flyers aan het uitdelen waren.

De boze buurtbewoners hadden zich verenigd in de Stichting Leefbaarheid Rottum, Oudehaske, De Greiden, De Heide e.d., die ‘een eerlijk en transparant proces’ wil. ‘Het vertrouwen is weg. Veel mensen hebben het idee dat de locatie (van het azc) al vaststaat’, zei woordvoerder Marleen Snider tegen Omrop Fryslân. Tegelijkertijd benadrukte ze dat de stichting niet tegen asielzoekers is. ‘Wij willen ze ook helpen, maar dan wel in een kleinschalige vorm.’ De spandoeken van de boze burgers gaven echter een andere indruk. ‘Henk woont nog bij zijn ouders thuis, wanneer krijgt hij een eigen huis?’, stond er op een spandoek te lezen. En op een ander spandoek stond de tekst: ‘Voor starters geen eigen stek, voor asielzoekers altijd plek.’ Het feit dat veel asielzoekers vorig jaar in Ter Apel noodgedwongen buiten moesten slapen, omdat er geen plek voor hen was, is blijkbaar alweer vergeten.

De burgemeester vindt dat er naar de boze burgers geluisterd moet worden. ‘Mensen hebben natuurlijk vragen. ‘Hoe zit het met de veiligheid, hoe komt het met de waarde van mijn huis, wat voor mensen komen er in dat azc?’ Dat zijn allemaal legitieme vragen.’ Wel moeten de verontruste buurtbewoners het bij de feiten houden. ‘Ik hoor ook dat het hier een tweede Ter Apel wordt en dat er minimaal 900 mensen worden opgevangen. Dat is pertinent niet waar.’

Locatiemanager Corine Deekens vertelde dat er tussen de 450 en maximaal 600 mensen worden opgevangen. ‘Veel mensen vinden dat heel veel. Ze zien dat aantal liever verdeeld worden over meerdere kleinschalige locaties. Maar gezien de manier waarop wij gefinancierd worden, is dat gewoon te duur.’

- Advertentie -